Mina tankar om ThemeForest

Som jag nämnde tidigare så hade jag börjat utforska ThemeForest, och lovade (för en halv evighet sen) att jag skulle återkomma med lite tankar om tjänsten. Jag publicerade mitt första tema “Apper” i slutet av december 2010, och det har i skrivande stund sålt 118 exemplar. Tema nr2, “Lander” publicerades i början av januari 2011, och har sålt 101 exemplar.

Som ni ser så är det inga större mängder, och det har väl genererat ca $1000 än så länge. Man måste dock tänka på att Envato tar 50% av försäljningen av försäljningen man genererar, tills man kommer över en viss nivå då ersättningen ökar.

Något man dock måste tänka på är att jag endast har publicerat HTML-teman, vilket inte direkt är den mest populära sorten på ThemeForest. Det verkar som att WordPress teman is da shit om man vill generera större inkomster. Men det finns även vissa nackdelar med WordPress teman:

  • Support – generellt sett verkar WP teman generera bra mycket mer supportärenden.
  • Krav på funktionalitet – användarna verkar vilja ha möjligheten att bygga en rymdfarkost av temat, med hjälp av 34846 shortcodes, 48 bildväxlare och 876 olika widgets.
  • Högre krav – Lite av punkten ovan, det verkar krävas bra mycket mer av temat för att ens bli godkänt.
  • Produktionstid – Med kraven på en babiljard olika funktioner så tar det längre tid att få upp ett färdigt tema. Tiden kan dock kortas om man t.ex har ett eget framework som man återanvänder.

Så fördelen med HTML teman är då att dom går snabbare att göra, har mindre krav på funktionalitet och är en mer passiv inkomst iom att supportärenden minskar drastiskt. Något man måste tänka på är att oavsett vilken typ av tema man släpper så är kraven sjukt höga, både när det gäller design, koduppbyggnad och dokumentation. En annan grej att poängtera är att man har faktiskt ingen skyldighet att ge support till klantiga/okunniga användare så länge det inte är en riktig bugg i temat.

När det gäller WP och funktionalitet så verkar det (enligt användarna i forumet) som om att många publicister känner sig ganska missnöjda över dessa krav, både från review-teamet och användarna. Jag tycker ju själv att det borde räcka med enbart funktioner som är nödvändiga för temat och inte massa extra annat tjoller. Jag funderar på att slänga ihop ett WP tema baserat på detta och se om jag ens tar mig förbi review-processen.

Som avslut så drar jag några snabba punkter man kan tänka på:

  • Review-processen – Tar ibland låååång tid, upp till 1-2 veckor.
  • Ge inte upp om du får ett nej – Det kan krävas en hel revisioner innan ditt tema blir godkänt.
  • Tänk långsiktigt – Temat finns till salu i flera år (förhoppningsvis), pengarna tickar in dygnet runt, passivt.
  • Skapa en snygg profilsida – Köparna får ett seriösare intryck av dig.

Hade även tänkt testa några andra av Envatos tjänster så som CodeCanyon och GraphicRiver, men intresset verkar vara bra mycket där = mindre sales, så jag kommer iaf att hålla mig till ThemeForest. En fördel för dem som söker frilansarbete är att man blir kontaktad av utländska kunder med jobbförfrågningar av diverse slag.

Det kan hända att jag har glömt något här, men det är bara att dra iväg en kommentar om ni har fler frågor eller vill ha en utförligare förklaring på något!

Leave a comment

Entrepreneur//Geek
Developer//Designer
Gold prospector// DIY

Follow me elsewhere
content?
Also show content in swedish?